De schildpad
- Hoe heten mama, papa en het babytje?
Ze hebben geen speciale naam.
- Hoe worden ze geboren, kunnen ze meteen goed ruiken, horen, zien?
De schildpad zoekt eerst een goede plek om de eieren te leggen. Dat is meestal in het warme zand, dat door de zon lekker warm gehouden wordt. Het kan ook gewoon in de aarde of vlakbij de rivieroever zijn. Met haar achterpoten graaft het vrouwtje een kuil. In die kuil legt ze haar eieren. De meeste leggen tussen de 2 en 20 eieren per keer.
Als alle eieren gelegd zijn, maakt ze de kuil weer dicht en ze doet dit zo goed dat je er niets meer van ziet (want de eieren mogen niet gevonden worden!). Ze broeden de eieren niet zelf uit, dat doet de zon. Na een paar weken komen de kleintjes uit het ei.
De kleintjes hebben een soort tand of knobbel aan de bek zitten waarmee ze het ei kapot kunnen maken. Daarna moeten ze zo snel mogelijk een veilige plek opzoeken.
Vooral zeeschildpadden hebben het moeilijk om uit hun nest naar de zee te komen, want vogels en andere roofdieren lusten wel een klein schildpadje.
De meeste schildpadden kunnen redelijk goed zien van dichtbij. Ze hebben een goede neus die ze gebruiken om voedsel te zoeken.
- Wat eten de kleintjes?
Landschildpadden eten voor het grootste deel planten. Moeras- en zeeschildpadden maken ook jacht op allerlei kleine dieren zoals vissen en kikkers.
Schildpadden zijn de enige reptielen zonder tanden of kiezen. Ze kunnen hun tong niet zo goed bewegen. Daardoor eten ze nogal slordig. Ze eten veel groen, zoals bladeren en vruchten, enkele soorten eten ook graag visjes, insecten,
- Wat doen ze als ze pas geboren zijn?
Schildpadden kunnen meteen na de geboorte voor zichzelf zorgen. Ze moeten zo snel mogelijk een veilige plek vinden.
- Hoe groot zijn ze als ze pas geboren zijn?
Dit hangt af van soort tot soort. Er bestaan meer dan 200 soorten schildpadden. Je kan ze wel allemaal onderverdelen in drie groepen, namelijk de landschildpadden, moerasschildpadden (of waterschildpadden) en zeeschildpadden. Hiernaast zie je een pasgeboren schildpadje.
- Kunnen ze onmiddellijk stappen?
Ja!
- Hoe groot en hoe oud worden ze?
Schildpadden in de vrije natuur kunnen gemakkelijk 60 jaar oud worden (als de mens ze niet lastigvalt, hé). Er bestaan reuzenschildpadden die wel meer dan 100 jaar oud kunnen worden en waarvan het schild 1m20 lang is! Je hebt dus kleine en grote schildpadden.
- Waar wonen ze?
- Wanneer dreigt er gevaar?
De grootste vijand van de schildpad is de mens. Andere vijanden zijn roofdieren, vogels, ... Ze behoren tot de meest bedreigde dieren ter wereld. Mensen maken soep van het vlees, omeletten van de eieren en muziekinstrumenten van het schild!
Als een schildpad valt en op zijn rug terecht komt, kost het een hoop moeite om weer op zijn vier poten te komen. Terwijl hij dat doet, is hij natuurlijk een gemakkelijke prooi voor roofdieren.
- Hoe kunnen ze zich beschermen?
Een schildpad heeft twee schilden: een rugschild en een buikschild. Samen vormen ze een veilig pantser waarin de schildpad zich terug kan trekken als hij zich bedreigd voelt. Zijn kop, staart en vier poten verdwijnen dan in het pantser, zodat deze kwetsbare delen goed beschermd zijn.
Nog enkele weetjes die we leerden tijdens ons project:
Reptielen zijn koudbloedige dieren. D.w.z. dat hun lichaamstemperatuur afhankelijk is van de omgevingstemperatuur. Dus, als het koud is, zijn deze dieren koud en als het warm is buiten, zijn deze dieren warm! De meeste voelen zich het prettigst als het lekker warm is. Daarom vinden we ze vooral in de warme streken op aarde.
Als het kouder wordt, gaat hij zich trager bewegen. Alles in de schildpad werkt dan traag en dat is voor het dier het teken dat de tijd is gekomen voor zijn winterslaap. Hij graaft zich dan in in de modder op de bodem van het water of gewoon in de grond.
De schildpad kan niet tegen teveel warmte, hij kan niet zweten om de warmte kwijt te raken. Hij kan alleen maar afkoelen door in het water te liggen of zich in te graven in het zand.