Het olifantje
- Hoe heten mama, papa en het babytje?
Mama = geen speciale naam Papa = stier Baby = kalfje
2. Hoe worden ze geboren, kunnen ze meteen goed ruiken, horen,zien?
Ze hebben een slurf. Ze leren vlug hoe ze die moeten gebruiken. Hiermee kunnen ze ruiken, ademhalen, eten, hoi zeggen tegen vrienden en veel lawaai maken! Met de punt van hun slurf rapen ze dingen op en stukken verdroogd gras waar ze graag op knabbelen.
3. Wat eten de kleintjes?
Het zijn zoogdieren, dus eerst drinken ze melk bij de mama. Als ze groter zijn, eten ze heel graag gras, fruit, boomschors, takjes, wortels en bloemen. Ze eten minstens drie keer per dag (s morgens, s middags en midden in de nacht). Ze drinken zeker drie emmers water per dag. Ze leren hoe je het water opzuigt met je slurf en dan in hun mond spuit.
4. Wat doen ze als ze pas geboren zijn?
Een halfuur na hun geboorte krabbelen ze zelf overeind. De hele familie is erbij! Ze blijven dicht bij hun mama tot ze ongeveer 2 jaar zijn.
Als het een mannetjesolifant (of een stier) is, verlaten ze de kudde zodra ze 13 of 14 zijn. Ze blijven meestal alleen, maar soms gaan ze een poosje naar andere stieren toe. Vrouwtjes blijven hun hele leven in de kudde.
- Hoe groot zijn ze als ze pas geboren zijn?
Ze zijn ongeveer één meter groot en ze wegen evenveel als twee grote mensen.
- Kunnen ze onmiddellijk stappen?
Ja, ze nemen hun mamas staart vast (zo raken ze haar niet kwijt). Als ze vallen, helpt mama hen met haar lange slurf recht. Als ze wat ouder zijn, spelen ze met de andere olifantjes.
Ze kunnen niet springen want ze zijn te zwaar. Maar ze kunnen wel heel hard lopen.
- Hoe groot en hoe oud worden ze?
De olifant wordt tussen de 50 en 70 jaar oud.
Een stier kan wel
8. Waar wonen ze?
Ze leven in India en Afrika. Het is er droog en elke dag schijnt de hete zon! Ze leven in een kudde, die bestaat alleen uit vrouwtjes en hun jongen. Het oudste vrouwtje wordt leidster en de anderen volgen haar. Papa olifant leeft apart.
9. Hoe weten de kleintjes dat er gevaar dreigt?
Als er gevaar dreigt, gaan de grote olifanten om de kalfjes staan om ze te beschermen.
- Hoe kunnen ze zich beschermen?
De grote olifanten zetten hun oren uit. Dan lijken ze groter en enger. Ze steken hun slurf in de lucht en brullen en snuiven. Wanneer de kudde om de jongen staan, gaat de leidster in de aanval. Het kalfje leert ook trompetteren en snuiven. Zo kunnen ze later zelf hun vijanden wegjagen.
Ze beschermen zich ook tegen kleine bijtende insecten die hen jeuk bezorgen door na het zwemmen door de modder te rollen. Ze besproeien zichzelf met zand om hun huid zacht te houden en zich te beschermen tegen de hitte en de felle zon.
Als er één olifant gewond is, blijven de anderen er altijd bij en steunen hem!
Nog enkele weetjes
De olifant is heel slim en als hij goed wordt behandeld, is hij gehoorzaam. In India wordt hij getemd: hij kan zware dingen dragen (hij kan bvb lange tijd lopen met een last van
http://users.skynet.be/zoekheteensop/olifant.htm